Wie ben ik

JORGE CARYEVSCHI

(*1944)

Ik ben in Argentinië geboren en studeerde aldaar bij Bruno Bragato, in Italië bij Severino Gazzelloni en in Nederland bij Frans Vester. In twee achtereenvolgende jaren werd ik onderscheiden met de Muziekprijs van de Stad Buenos Aires en mocht een erediploma van de Accademia Chigiana in Siena in ontvangst nemen.

In Buenos Aires was ik solofluitist van het Nationaal Symfonie Orkest tussen 1966 en 1976. Sinds mijn vestiging in Nederland (1976) was ik, als freelance musicus, eerste fluitist van het Radio Symfonie Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest, het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest en de Duitse Philharmonia Hungarica.

Ik trad op als solist en als lid van kamermuziekensembles. Karakteristiek voor die optredens was het accent op het hedendaagse repertoire en op muziek van rond 1800, op historische instrumenten gespeeld. Hiermee maakte ik tal van opnames, zowel platen en cd’s alsmede omroepproducties (BBC, NOS, Radio Nacional de España, TVE, Radio France, WDR, Radio Beromünster Zürich).

Tussen 1979 en 2004 vormde ik een vast duo met de pianist Håkon Austbö. Met gitarist Miguel Angel Girollet heb ik veelvuldig concerten gegeven, voornamelijk in Spanje. Eveneens maakte ik deel uit van het Melos Ensemble de Buenos Aires en het Argentum Ensemble in Nederland. Ik richtte verscheidene ad hoc ensembles op waarin ik speelde met musici van het Concertgebouw Orkest en de radio orkesten ter gelegenheid van thematische evenementen en festivals, onder andere voor het Holland Festival met de complete kamermuziek van Elliott Carter, het Nederland-Amerika Festival enz. Met de solisten van het Orkest van de 18e eeuw Lucy van Dael, Emilio Moreno en Wouter Möller vormde ik Harmonico Lasso, met tournee’s langs belangrijke Europese podia met de complete Mozart-kwartetten en laat 18e eeuwse muziek. Ik bespeelde hierin een oorspronkelijke Tromlitz-model fluit uit 1802 gebouwd door John Hale. Ook was ik lid van het Spaanse ensemble voor oude muziek L’Academia d’Harmonia, met barokgitarist José Miguel Moreno.

Meer dan veertig werken voor fluit solo of fluit met piano zijn voor mij geschreven en aan mij opgedragen. Dit repertoire heb ik veel mogen uitvoeren in festivals van hedendaagse muziek, zoals Encuentros Internacionales de Música Contemporánea de Buenos Aires, Holland Festival in Amsterdam, Ultima in Oslo, Festival de Música Contemporánea de Alicante en andere.

Na mijn docentschap aan het Nationaal Conservatorium in Buenos Aires, werd ik in 1980 hoofdvakdocent aan het Conservatorium in Zwolle (ArtEZ) en richtte ik in 1984 in Madrid de ‘Escuela de Altos Estudios Flautísticos’ op, een postgraduaat opleiding voor fluitpedagogen. In 2009 en 2010 was ik professor aan de Universiteit van Aveiro, Portugal. Ik geef regelmatig masterclasses in Argentinië, België, Israël, Korea, Nederland, Portugal, Spanje, de Verenigde Staten en Venezuela.

Ik neem vaak zitting als jurylid in nationale en internationale concoursen, waaronder Prinses Christina Concours, Benelux Fluitconcours, Concurso Internacional Reina Sofía (Madrid), Jeunesses Musicales (Boekarest) etc.

Musicologisch werkte ik aan projecten betrekking hebbend op Nederlandse en Iberische muziek voor fluit. Als deel van dit onderzoek is een cd van Radio Nacional de España verschenen, met werken van Spaanse componisten van de eerste helft van de 18e eeuw op 8-kleppenfluit en fortepiano. Samen met violist Willem Noske nam ik begin jaren ’80 het initiatief om een inventarisatie en eerste selectie van Nederlandse muziek voor/met fluit te maken. Uit dit repertoire publiceerde ik als uitgever van muziek bij Zimmermann in Frankfurt.

In 1993 richtte ik Het Nederlands Fluitorkest op, waarvan ik de dirigent was gedurende twintig jaar. Dit ensemble kenmerkte zich door zijn vernieuwende instrumentale benadering en de conceptuele en theatrale vormgeving van de programma’s, waarin samenwerkingen tot stand kwamen met onder andere artiesten Roberta Alexander, Carel Kraayenhof, Willem Nijholt, Mathilde Santing en het Orchestre de Flûtes Français met Pierre-Yves Artaud. Ook was er een vruchtbare relatie met een internationale keur aan componisten, die aan het orkest ruim dertig werken opdroegen. Als specialist op het gebied van fluitorkesten werd ik uitgenodigd om in Caracas, Madrid, Parijs, Oporto en Seoul te dirigeren. Over fluitorkesten publiceerde ik artikelen in verschillende vakbladen en in de Lexicon der Flöte van uitgeverij Laaber.

Ik heb tevens een master in architectuur van de Universiteit van Buenos Aires.

 

Welkom op mijn weblog over muziek, musiceren, fluitspel en onderwijs.
Zowel als solofluitist, kamermuziekspeler, orkestmusicus als fluit- en methodiekdocent heb ik meer dan vijftig jaar ervaring. Ook ben ik oprichter en dirigent geweest van
Het Nederlands Fluitorkest.

Mijn liefde voor de fluit is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie, genot en zelfs troost. Daarentegen kan het fluitspel zoals ik het vaak hoor mij niet in
gelijke mate bekoren.

In deze blog vat ik mijn gedachten daaromtrent samen en deel ze met jou.

Het spreekt voor zich dat ik het verworven vakmanschap en mijn zienswijze aanwend tijdens mijn lessen. Persoonlijk ben ik echter het meest benieuwd naar wíe ik voor mij heb en wat zíjn inbreng is. Omdat ik op zoek ben naar dat unieke dat in iedereen aanwezig is. Ik ben er van overtuigd dat ieders individualiteit de strategie moet bepalen en niet universele dogma’s.

Samen met jou wil ik nieuwe en wellicht verborgen mogelijkheden ontdekken om je spel én het musiceren nog beter te maken.

Daarbij maakt het niet uit of je professioneel, gevorderd amateur of (lid van)
een ensemble bent.

Ik boek successen met ‘dwars’ zijn. Dat betekent dat ik wars ben van in steen gebeitelde wetten.
Het gaat om de mens, niet om de regels.
Dank voor je bezoek.
Vriendelijke groet,

Jorge Caryevschi

onderwerpen

1

Fluit LERAAR & LEERLING

Ze vullen elkaar aan als echtelieden in een goed huwelijk

2

Fluit FLUITSPEL

Het juiste een-tweetje tussen techniek en musicaliteit

3

Fluit MUZIEK

Wees een rechercheur die met het juiste speurwerk de tunnelvisie vermijdt

4

Fluit HELDEN

Goed voorbeeld...

5

Fluit VARIA

Verandering van spijs...

6

Fluit VRAAG JORGE

Wie weet heb ik het antwoord

6

Fluit VRAAG JORGE

Wie weet heb ik het antwoord