Inspiratie: Munch en Van Gogh

Hoe belangrijk inspiratie kan zijn behoeft geen betoog.

Maar het komt helaas niet altijd vanzelf uit de lucht vallen. Zoals die onverwachte en geniale ingeving tijdens het spelen. Inspiratie is ‘hard’ werken. Het wordt aangewakkerd door de inzet van al je zintuigen. Zo ontstaat er een voedingsbodem waarop inspiratie kan gedijen. Eigenlijk is het veel kijken en luisteren naar en proeven, ruiken en voelen aan van alles en nog wat. Alle ervaringen uit een rijkgeschakeerde omgeving kunnen wij gebruiken om ons spel naar een hogere kunst te brengen.

Een week geleden bracht ik een bezoek aan de tentoonstelling Van Gogh en Munch in het Van Gogh Museum. Mijn oog viel op de volgende tekst:

‘Om het gevoel of idee achter hun werk zo sterk mogelijk over te brengen, voerden Munch en Van Gogh hun beeldmiddelen tot het extreme op. Hun kleuren knallen van het doek, ze accentueerden vormen en lijnen, vereenvoudigden de realiteit. Ze zochten naar nieuwe perspectieven, composities en uitsneden en legden grote nadruk op het gebruik van verf of andere materialen.

Stijl of techniek was nooit een doel op zich, maar een middel om te communiceren, om emoties vast te leggen op het doek. Ondanks hun complexe technieken ziet het resultaat er vaak zo eenvoudig uit. Hun kunstwerken zijn heel toegankelijk maar tegelijkertijd ook zo ingewikkeld, diep menselijk: ze raken hart én hoofd.’

Toen ik dit had gelezen moest ik denken aan mijn blog ‘De fluitist als sterrenkok’ en zag een treffende gelijkenis. De kok en de kunstenaar lijken zo verschillend te zijn. In de kern vertonen ze desondanks veel overeenkomsten: de middelen en technieken worden ondergeschikt gemaakt aan de niet aflatende drang om mensen te bereiken en te raken.

Kunst is geen acrobatie. Het gaat om ‘wat’ er overgedragen wordt en niet ‘hoe’. Hoe iemand ‘iets’ doet is net even wat minder interessant dan de werking die ‘iets’ heeft op degene die het ondergaat.

Ik vind inspiratie op de meest vreemde plekken. Voor mij is het niet belangrijk of dit bij toeval gebeurt of dat het resultaat is van een weloverwogen proces. Ik stel me zoveel mogelijk open voor alle mogelijke prikkels. Het is een levenswijze geworden.

 

Gepost op 11 oktober 2015

Welkom op mijn weblog over muziek, musiceren, fluitspel en onderwijs.
Zowel als solofluitist, kamermuziekspeler, orkestmusicus als fluit- en methodiekdocent heb ik meer dan vijftig jaar ervaring. Ook ben ik oprichter en dirigent geweest van
Het Nederlands Fluitorkest.

Mijn liefde voor de fluit is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie, genot en zelfs troost. Daarentegen kan het fluitspel zoals ik het vaak hoor mij niet in
gelijke mate bekoren.

In deze blog vat ik mijn gedachten daaromtrent samen en deel ze met jou.

Het spreekt voor zich dat ik het verworven vakmanschap en mijn zienswijze aanwend tijdens mijn lessen. Persoonlijk ben ik echter het meest benieuwd naar wíe ik voor mij heb en wat zíjn inbreng is. Omdat ik op zoek ben naar dat unieke dat in iedereen aanwezig is. Ik ben er van overtuigd dat ieders individualiteit de strategie moet bepalen en niet universele dogma’s.

Samen met jou wil ik nieuwe en wellicht verborgen mogelijkheden ontdekken om je spel én het musiceren nog beter te maken.

Daarbij maakt het niet uit of je professioneel, gevorderd amateur of (lid van)
een ensemble bent.

Ik boek successen met ‘dwars’ zijn. Dat betekent dat ik wars ben van in steen gebeitelde wetten.
Het gaat om de mens, niet om de regels.
Dank voor je bezoek.
Vriendelijke groet,

Jorge Caryevschi

onderwerpen

1

Fluit LERAAR & LEERLING

Ze vullen elkaar aan als echtelieden in een goed huwelijk

2

Fluit FLUITSPEL

Het juiste een-tweetje tussen techniek en musicaliteit

3

Fluit MUZIEK

Wees een rechercheur die met het juiste speurwerk de tunnelvisie vermijdt

4

Fluit HELDEN

Goed voorbeeld...

5

Fluit VARIA

Verandering van spijs...

6

Fluit VRAAG JORGE

Wie weet heb ik het antwoord

6

Fluit VRAAG JORGE

Wie weet heb ik het antwoord